Depressionsskola Dag 1

publicerat i -Psykisk ohälsa-;
 
Jag har via Psykiatrin anmält mig till en informationträff som handlar om Depression, som är i 5 steg där man går igenom "När - Hur - Varför" och framför allt alla symptom som blir innan, medans och efter en depp period. Helt enkelt all information man behöver veta varför man går igenom denna hemska period och allt därtill. 
 
Kan ni tänka er att 50 % av alla kvinnor och 25 % av alla män blir depremerade nångång  under sitt liv. Det är fruktansvärt ! 
 
Det första som vi verkligen fick berättat för oss är att : När man blir depremerad så ÄR man inte det utan man HAR en depression, det är inget man ÄR ! 
För om du skulle ha feber eller leukemi så ÄR du inte feber m.m utan det är nått du HAR ! 
 
Samtidigt med just en Depression är att den finns i olika svårighetsgrader (jag skriver från egna erfarenheter som jag upplevt mellan perioder eller under peroidernas fas) :
 
Lindrig (Man kan fortfarande gömma sig bakom den genom att "sätta på sig masken" och verka som att allt är okej, men att man drar sig gärna undan och känner nedstämdhet med många känslor som att "man inte duger".)
 
Måttlig (Då mår man sämre, drar sig undan, känner ingen glädje till nått, ångest, minnesförlust, minskad sexlust, värk i framförallt huvud och axlar efter spänningar, hjärtklappningar och man orkar inte med en vanlig vardag m.m)
 
Svår ( Här har man tom svårt att sköta sin hygien som tex duscha, borsta tänderna eller äta mat som annars skulle vara som en vanlig rutin, men är som en stor tyngd att utföra och oftast vid upprepade sånna här svåra perioder kan suicidtankar ta fart.)
 
Jag har varit i alla 3 faser och vill inte uppleva någon av dom igen - klarar mig hellre utan. Men jag fick en inblick idag - att jag har för tusan varit depremerad i 3 år nu fast med olika grader i perioder. Under våren brukar jag må sämre (dessvärre). Annars när jag sagt att jag mår bättre så har jag fortfarande inte kommit ur min period helt utan svajjat mellan Lindrig eller Måttlig.
 
 
Redan efter första tillfället med den här gruppen har jag fått mer inblick i det och jag tror det här kan vara väldigt nyttigt och framförallt få en förståelse för det. Jag har levt i förnekelse för länge och måste nu börja hitta vägar ut från det här och se till att livet är värt att leva ! 💓
 
 
Våran fina gamla Boss 13 år 🖤 Han har älskat att leva sen den dagen han kom till oss ! 
 
(Foto av Sara Lyckeqvist)
 

Kommentarer :

1:a kommentar, skriven , av Anonym:

Åh vad bra att du gör detta o kanske får lite rätsida på saker o ting ❤️🌹

Kommentera inlägget här :