Tvångstankar som leder till tvångshandlingar.

publicerat i -Psykisk ohälsa-, -Vardagen-;
Idag verkar vi få en super fin dag ! 💛 Dessvärre så mår inte min hjärna bäst av ljuset utan jag blir otroligt matt och trött och håller mig gärna inne, men hade tänkt mig en promenad efter dagislämningen nu, men solen vann 😌
 
Jag ska bädda rent i sängen och sen föröska lyssna på kroppen som jag är sämst på men ska nångång lära mig ! Små steg för att få in rutiner som etsar sig fast. Har man levt ett sätt på 30 - 33 år så är det svårt att vänja om sig tydligen. 
 
Nått som blev uppenbart under min utredning för ADHD vara att jag även lider av tvångstankar med tvångshandlingar och har inte förstått det förrän psykologen berättade för mig. Han lärde mig att jag kan säga dom högt när jag känner en typsik tvångshandling, och dom som är mer uppenbara och mer konstiga, är lätta att stå emot men många av mina tvång göra att jag gör det av rutin och att dom går i varandra som tex : 
 
• Ska tvätta - då kan jag inte sluta förrän alla kläder är tvättade ! 
• Börjar jag dammsuga - så måste jag dammsuga överallt innan jag kan sluta !
• Torkar rent i köket - då torkar jag allt från skåpluckor, i lådor, rensar och kylskåp rensas och torkas ur, jag går bananas ! 
 
Det är några av ex på vad som kan visa sig i tvångsmässiga handlingar som jag inte fattar förrän min hjärna är så matt att jag får ; svarta prickar flygande i synfältet, dimmig syn eller att tunnelseendet kommer och tillslut om jag inte uppfattar dom första symptomen så kan det svartna eller att jag blir yr och behöver sätta mig och inte förrän då förstår jag att det gått för långt.
Det är nått av dom negativa  sidorna av att ha ADHD - en hjärna som inte vill vila utan ska vara hyperaktiv hela tiden. Det är alltid en miljon tankar som rör sig och stör min fokus. Det har absolut blivit bättre sen jag fick rätt medicin (Ritalin) men det dövar absolut inte alla ideér och tankar utan mer att jag kan fokusera på en sak i taget när jag väl har börjat med något. Även en annan sak som jag är evigt tacksam för är att jag inte blir lika gapig/högljud och skrikig i situationer som när barnen blir högljudda eller bråkar osv, utan jag är mer pedagogisk och lugn. Det är väldigt skönt att se den förändringen själv och man blir samtidigt lite rädd när man inte förstått hur man betett sig tidigare ?!  Jag har aldrig förstått att det varit så illa förrän den här förändringen skedde.
🙌
När jag satte mig ner nu framför datorn efter en aktiv morgon så kunde jag först inte fokusera på vad jag skulle skriva, även fast jag redan hade planerat det. Man får låta det gå en stund innan jag kan stänga ute alla andra tankar eller ljud eller måsten som man känner tvång till innan orden bara flyter på 😊
 
Jag älskar att skriva och låta tankarna bli ord och meningar som får ett sammanhang som faktiskt jag sitter och tänker på medans fingrarna arbetar på tangenterna. 👏
Känns som jag hittat ett fokus som kan få mig att stanna upp och bearbeta på ett annat sätt och återkomma till situationer som jag kanske behöver jobba mer med än att faktiskt bara stoppa ner i "ryggsäcken" och låta det fortgå.
 
En skön känsla om ni frågar mig 💞
 
 
(En bild på våran hund Boss tagen av Sara Lyckeqvist 😍)
 
 
 

Taggar: #2019, #psykiskohälsa #tvång #ADHD #ritalin #psykologen #hjärnan;

Kommentarer :

1:a kommentar, skriven , av Anonym:

Lyssna på din kropp och inte din hjärna! Du vet att du är stark och att du klarar det! Tycker du är grym 💕 Ellinor

Svar:
michaelamarikka

2:a kommentar, skriven , av Anonym:

Jag håller med Elinor.. kroppen talar högt ibland men vi är väldigt duktiga på att ignorera den tills deb ger ut.. jättebra att du hittat ngt som ger dig focus o få dig att må bra.. kram angelica 🌹

Svar: Att det ska vara så svårt ❤
michaelamarikka

Kommentera inlägget här :